Wortelkanaalbehandeling

Als het zenuwweefsel in het wortelkanaal van tanden of kiezen ontstoken raakt, kan dit hevige pijnklachten veroorzaken. Deze klachten kunnen ontstaan door onder andere tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op het gebit. Een wortelkanaalbehandeling is dan noodzakelijk, omdat ontstoken tandweefsel niet vanzelf kan genezen. Bij deze behandeling zal de tandarts het ontstoken weefsel weghalen. De pijnklachten zullen hierdoor snel verdwijnen.

Wortelkanaalbehandeling/ zenuwbehandeling/ endodontische behandeling

Zoals u kunt lezen, worden er meerdere termen voor een wortelkanaalbehandeling gebruikt. Er kan ook gesproken worden over een zenuwbehandeling of een endodontische behandeling bij het verhelpen van ontstoken tandweefsel. Dit tandweefsel zit aan de binnenkant van uw tand of kies en wordt ook wel pulpa genoemd. Als dit deel ontstoken is, wordt dit aangegeven als pulpitis. Veel mensen ervaren een vervelende pijn als dit het geval is. De tandarts zal de zenuw verwijderen om deze klachten weg te nemen. Hiermee kan ook voorkomen worden dat er een ontsteking ontstaat rondom de wortelpunt. De behandeling heeft een betere prognose als er zich nog géén bacteriën diep in het wortelkanaal hebben kunnen vestigen. De pijnklachten zullen snel na de behandeling verdwijnen.

Uitleg over wortelkanaalbehandelingen

De tandarts zal allereerst röntgenfoto’s maken van uw gebit om de situatie te bekijken, vast te stellen waar de ontsteking zit en zijn of haar constateringen uiteraard met u bespreken. Op basis hiervan wordt in samenspraak met u een behandelplan opgesteld. In de meeste gevallen zal de tandarts allereerst de tand of kies isoleren van de rest van de mondholte d.m.v. een rubberen lapje. Daarna zal de tandarts het element open maken en de ontsteking voor u verwijderen. Uiteraard wordt het binnenste deel van het element volledig gereinigd. Als de pulpaholte en de wortelkanalen schoon zijn, worden de kanalen gevuld en de tand of kies met een vulling afgesloten.

Tandheelkunde Kliniek Blaricum beschikt over de meest moderne apparatuur om de behandeling met uiterste nauwkeurigheid voor u uit te voeren. We beschikken onder andere over een operatiemicroscoop om problemen op een zeer nauwkeurige wijze in kaart te brengen. Daarnaast maken we gebruik van een elektronische lengtebepaling om met uiterste precisie op de juiste diepte te kunnen reinigen en het wortelkanaal te kunnen vullen. Onze zorgverleners zijn uiterst bekwaam om ongemakken tijdens de behandeling te voorkomen.

Wilt u meer informatie over een Wortelkanaalbehandeling?

Hoe lang duurt een zenuwbehandeling?

De duur van de behandeling is situatie afhankelijk en kan variëren van een half uur tot twee uur. De moeilijkheidsgraad van deze behandeling speelt hier een belangrijke rol in. Dit is afhankelijk van onder andere de locatie, het aantal kanalen en de vormgeving van de wortels. De tandarts zal uiteraard uiterst secuur te werk gaan bij deze behandeling.

Waar u na de behandeling rekening mee moet houden

Het kan voorkomen dat u enkele dagen na deze behandeling wat pijnklachten zult houden. Dit is vrijwel zeker de napijn van de behandeling. Dit heeft niets te maken met het resultaat van de behandeling. Er is slechts een zeer gering risico dat een wortelkanaalbehandeling niet tot een beoogd resultaat zal leiden. Daarnaast is de kans op een nieuwe ontsteking op die plaats zeer gering. Eventuele pijnklachten kunt u verhelpen met pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Mocht u hierover vragen hebben kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze behandeling kunt u altijd terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen en waarom we bepaalde keuzes maken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en al uw vragen te stellen. We nemen graag de tijd voor u.