Behandeling van gaatjes

Cariës is een ander woord voor tandbederf. Dit kan ontstaan als uw tanden of kiezen door bacteriën zijn geïnfecteerd. Deze bacteriën produceren zuren, die het tandweefsel zacht maken. Het ontstaan van een gaatje in een tand of kies kan hiervan het gevolg zijn. Een goede mondverzorging is dus belangrijk om de langdurige aanwezigheid van tandplaque op uw tanden of kiezen te voorkomen.

Wat is een caviteit?

In de tandheelkunde wordt een holte of een gaatje in een tand of kies ook wel een caviteit genoemd. Het is een aantasting in een tand of kies. Een caviteit is dus een ander woord voor Cariës.

Nieuwe afspraak voor het vullen van gaatje

Als we constateren dat u een gaatje heeft, zullen wij een nieuwe afspraak met u maken. De behandeling voor het vullen van een gaatje duurt ongeveer 25 minuten. Het vullen van meerdere gaatjes zal vanzelfsprekend meer tijd in beslag nemen.

Tanden en kiezen vullen na aantasting door cariës of andere oorzaken

Een tand of kies moet gevuld worden, als er een gaatje is ontstaan door aantasting van cariës. Daarnaast zal het vullen noodzakelijk zijn wanneer er een deel van de tand of eerdere vulling is afgebroken, op het moment dat een oudere vulling niet meer goed afsluit (een lekkende vulling), als de kleur u niet bevalt of bij twijfel over de gezondheidseffecten van het oudere vulmateriaal. In het verleden werd immers amalgaam gebruikt om een grijze of zwarte vulling te creëren.

Het is noodzakelijk dat een gaatje snel verholpen wordt. Als u dit niet doet kan het tandbederf zich gaan uitbreiden. In het ergste geval kan tandbederf een zenuw aantasten.

Wilt u meer informatie over behandeling van gaatjes?

Waarom er gekozen wordt voor een composietvulling

Tandheelkunde Kliniek Blaricum werkt met composiet als vulmiddel om een gaatje in een tand of kies te dichten. Composiet zorgt voor een tandkleurige (witte) vulling. Het gaatje zal hierdoor achteraf niet meer zichtbaar zijn.

Hoe wordt een gaatje in een tand of kies gevuld?

De tandarts zal als eerste het aangetaste deel van de tand of kies weg slijpen en het oude vulmateriaal verwijderen. Met behulp van de cariës detector, een kleurstof die cariës zichtbaar maakt, wordt er bekeken of er meer plekken zijn die door cariës zijn aangetast.

Indien nodig wordt een onderlaag aangebracht ter bescherming van de zenuw. Om de vulling aan de tand of kies te laten hechten, moet het tandoppervlak droog zijn. Voor dit “droogleggen” gebruiken we een afzuiger, wattenrollen of een rubber lapje.

De tand of kies wordt eerst met een zuur ets behandeld, voordat een hechtlaag (bonding) wordt aangebracht. Dit is om composiet goed te laten hechten. Vervolgens wordt de composiet vulling aangebracht. Het uitharden gebeurt met behulp van belichting. Tot slot wordt het oppervlak van de vulling netjes afgewerkt. Hierdoor zal uw tand of kies weer aanvoelen zoals u gewend bent.

De tijdsduur van deze behandeling?

De duur van de behandeling kan variëren van 15 minuten tot één uur. Dit is afhankelijk van de grootte van de vulling en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Daarnaast speelt het aantal tanden en kiezen dat gevuld moet worden ook een rol.

Waar u na de behandeling rekening mee moet houden

Het is goed om er rekening mee te houden dat u na de behandeling wat last kunt hebben van gevoelige tanden of kiezen als gevolg van krimpspanning. Dit gevoel kan één tot meerdere weken duren. Daarnaast zullen de tanden en kiezen wat gevoeliger aanvoelen bij het gebruiken van warme, koude of harde voedingsmiddelen. Daarnaast kunnen de gevulde tanden of kiezen gevoelig zijn bij het bijten op harde dingen. Mocht u hierover vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen.

Het resultaat na deze behandeling

Na de behandeling heeft u een gezonde en sterke tand of kies. Een vulling kan verkleuren door voeding- en genotmiddelen als nicotine, koffie of thee. Een verkleurde vulling is desgewenst te corrigeren.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze behandeling kunt u altijd terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen en waarom we bepaalde keuzes maken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en al uw vragen te stellen. We nemen graag de tijd voor u.