Tanden laten bleken

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat tanden verkleuren en een meer gelige kleur aannemen. Veel mensen ervaren dit als storend. Gele tanden geven immers een onverzorgde- en onfrisse uitstraling. In dat geval kunt u ervoor kiezen om uw tanden te laten bleken.

Oorzaken van het verkleuren van tanden

Het verkleuren van tanden komt vooral voor bij mensen die roken en veel koffie of wijn drinken. Dit worden ook wel externe verkleuringen genoemd. Het verkleuren van tanden komt ook veel voor bij mensen op oudere leeftijd. De tanden krijgen dan een donkergele kleur. Ook medicijngebruik of ontwikkelstoornissen kunnen van invloed zijn. In dit laatste geval kunnen de elementen al een donkere kleur hebben aangenomen bij het doorbreken hiervan. Dit worden intrinsieke verkleuringen genoemd.

Waarom tanden laten bleken?

Veel mensen zien hun gebit als belangrijk onderdeel van hun uitstraling. Het dagelijkse leefpatroon kan echter van invloed zijn op de kleur van de tanden of kiezen. De verkleuring van tanden of kiezen kan een vorm van schaamte oproepen bij mensen. Door het laten bleken van uw tanden krijgen deze elementen weer de gewenste stralende witte kleur. Het bleken van tanden is dus een esthetische behandeling en zal géén invloed hebben op de gezondheid van uw gebit.

Tanden bleken zelf doen of bij de tandarts laten doen?

U kunt de afweging maken om zelf thuis de tanden te bleken of dit bij de tandarts te laten doen. Er zijn immers systemen te koop in de winkel of op internet. Het is wel goed om te weten dat deze systemen lagere concentraties aan werkzame stoffen bevatten en hierdoor de werking minder zal zijn. Daarnaast is het beter om de tanden onder toezicht van uw tandarts te bleken om de ontwikkeling van de tanden en het tandvlees onder controle te kunnen houden. Het laten bleken van uw tanden bij de tandarts wordt ook wel “office bleaching” genoemd.

Wilt u meer informatie over tanden laten bleken?

De behandeling voor het laten bleken van tanden

In het verleden werden kronen geplaatst om een gebit weer de juiste uitstraling te geven. Tegenwoordig is dit niet meer noodzakelijk en is het bleken van tanden een uitstekende optie. Voor veel cosmetische behandelingen is boren noodzakelijk, dit geldt echter niet voor bleken. De originele structuur en vorm van uw tanden blijft immers behouden bij deze behandeling.

Een tand of kies kan van buitenaf gebleekt worden of van binnenuit als er sprake is van een dode tand. Voordat er met het uiteindelijke bleken kan worden gestart, worden de tanden en kiezen drooggelegd met behulp van een rubber lapje. Dit lapje beschermt tevens het tandvlees tegen de bleekgel. Na deze voorbereidende handelingen zal de tandarts de bleekgel op de tanden aanbrengen. Deze gel zal enige tijd moeten inwerken. Dit proces kan versneld worden met behulp van een blauwe lamp.

Een dode tand kan na afloop van een wortelkanaalbehandeling ook van binnenuit gebleekt worden. Hierbij wordt in de tand een papje met een bleekmiddel aangebracht. Na deze handeling wordt de tand afgesloten met een tijdelijke vulling. De tand zal hierdoor na een aantal dagen lichter worden. Indien gewenst kan deze behandeling herhaald worden tot het gewenste resultaat is bereikt. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten.

Zelf bleken van tanden

Vanzelfsprekend kunnen wij u begeleiden bij het zelf bleken van tanden. Hiervoor zal onze tandtechnicus speciale bleeklepels voor de boven- en onderkaak voor u maken. Met behulp van een spuitje kunt u de bleekgel in de lepels aanbrengen. Voor een optimaal resultaat is het verstandig om deze lepels vier tot tien nachten te dragen. Uiteraard zullen wij u hier uitgebreid over informeren.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze behandeling kunt u altijd terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen en waarom we bepaalde keuzes maken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en al uw vragen te stellen. We nemen graag de tijd voor u.