Facings laten zetten

U kunt uw gebit verfraaien door facings te laten zetten. Met deze schildjes kunt u de stand, de vorm en de kleur van uw tanden eenvoudig aanpassen. Hierdoor krijgt uw gebit een mooi en fris aanzicht en zien beschadigde tanden er weer uit als nieuw. Voordat deze behandeling wordt gestart, zal de tandarts samen met u een behandelplan opstellen. Bij dit overleg kan ook de tandtechnicus aanwezig zijn.

Wat zijn facings?

Facings zijn schildjes van composiet of keramisch porselein die we over uw tanden plaatsen. Hiermee kunnen afgebroken tanden en kiezen op relatief eenvoudige wijze gerepareerd worden. Facings worden ook gebruikt om spleetjes tussen tanden en kiezen op te vullen en om een lichte scheefstand van tanden te corrigeren. Daarnaast geven facings het gebit een wittere uitstraling. U kunt door het plaatsen van facings zowel de kauwfunctie als de esthetiek van uw gebit naar een hoger niveau brengen.

Het verschil tussen composiet en porseleinen facings

Er bestaan twee typen facings: composiet- en porseleinen facings. In beide gevallen worden er schildjes over uw tanden geplaatst. In samenspraak met uw tandarts kunt u bepalen welk type facings u wilt laten plaatsen. Het grote verschil tussen porseleinen facings en composiet facings is de prijs/kwaliteitverhouding. Porselein is een kwalitatief sterker en hiermee een duurzamer materiaal dan composiet. Het productieproces van porseleinen facings is echter wel tijdrovender dan het productieproces van composiet facings. Porselein wordt onder hoge temperatuur gemaakt waardoor het materiaal sterker wordt en de levensduur toeneemt.

Laten plaatsen van porseleinen facings

Voor het aanmeten en plaatsen van porseleinen facings maakt u meerdere afspraken met de tandarts. Bij de eerste afspraak voeren we de voorbereidende werkzaamheden uit. Er wordt een afdruk van uw gebit gemaakt en kunt u samen met de tandarts/tandtechnieker de gewenste kleur voor de facings bepalen. Afhankelijk van uw situatie kan het zijn dat we meer of minder aan uw tanden moeten slijpen. In de meeste gevallen zal dit een flinterdun schilletje zijn. Dit is noodzakelijk om de benodigde kleur en vorm te kunnen creëren.

De tandtechnicus zal op basis van de gebitsafdruk de facings op maat voor u maken. We hebben de beschikking over een eigen laboratorium waar onze tandtechnici de facings vervaardigen. Gedurende een volgende afspraak voorzien we uw gebit van een hechtlaag en plaatsen we de facings op deze laag. U gaat na deze afspraak naar huis met een prachtig gebit.

Wilt u meer informatie over Facings?

Laten zetten van composiet facings

Ook bij het laten plaatsen van composiet facings kunt u in samenspraak met de tandarts de gewenste kleur kiezen. Vervolgens zal de tandarts uw tanden met hechtmateriaal behandelen en de facings op uw tanden plaatsen. De composiet facings moet u zien als wit filmmateriaal dat in laagjes opgebouwd wordt. Na het plaatsen worden de facings met een speciale lamp uitgehard. De tandarts slijpt de facings in de gewenste vorm en zal vervolgens uw tanden keurig polijsten. Na deze behandeling gaat u met een stralend nieuw gebit naar huis.

Ervaringen met facings op tanden voor en na de behandeling

Facings zullen hetzelfde aanvoelen als uw natuurlijke tanden, maar ondanks dat zult u wel een aantal dagen nodig hebben om eraan te wennen.

Na plaatsing van de facings kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. U kunt alles blijven eten al is het wel verstandig om de eerste dagen even op te passen met harde voedingsmiddelen. U hoeft de facings niet anders te onderhouden als uw tanden. Op het moment dat u deze tweemaal per dag poetst en gebruik maakt van flosdraad, ragers of tandenstokers zou dit voldoende moeten zijn.

Levensduur van een facing

Een facing heeft een lange levensduur en zal in de meeste gevallen tien jaar mee gaan. Het is wel van belang dat de facing goed onderhouden wordt. Een tand of kies die voorzien is van een facing blijft immers gevoelig voor tandbederf.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze behandeling kunt u altijd terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen en waarom we bepaalde keuzes maken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en al uw vragen te stellen. We nemen graag de tijd voor u.